Portretten, buiten of in de studio. Foto’s van gewone mensen die blij en gelukkig zijn met elkaar en genieten van het moment. Simpel. Soms ook vrij werk, spelen met licht in de studio.
Frequency separation / frequentie scheiding
Soms wil ik een portret verbeteren om het er mooier uit te laten zien. Ik kan oneffenheden weghalen in Lightroom (vlekken verwijderen) of in Photoshop (retoucheerpenseel, kloon stempel), spelen met de kleurtemperatuur en verzadiging van de huidtinten, belichting, contrast, helderheid en dergelijke. Dat leidt helaas niet altijd tot het resultaat wat ik voor ogen had. Zeker wanneer het een portret is van iemand op leeftijd, of wanneer iemand een doorleefd/getekend gezicht heeft. Natuurlijk kan ik er voor kiezen om kenmerken van het gezicht juist te benadrukken, maar daar gaat het hier niet om.
Het licht dat op de het gezicht, de huid valt, zorgt er voor dat groeven en rimpels extra benadrukt worden. Achter een rimpel en in een groef valt niet altijd licht. Hierdoor ontstaat er meer contrast. Het contrast is niet overal even groot, waardoor een onrustig beeld ontstaat. Door gebruik te maken van frequency separation verlaag je het contrast tussen de schaduwen en lichtere delen van rimpels en groeven en breng je ook de verschillende helderheden van delen van het gezicht dichter bij elkaar. Frequency separation voorkomt dat de foto er vlak komt uit te zien. Dat zou wel gebeuren als je op de gebruikelijke manier het contrast verlaagt.
Maar wat is frequency separation nu precies? Met frequency separation ben je in staat om in Photoshop (of een ander fotobewerkingsprogramma waarin je met lagen kan werken) onafhankelijk van elkaar, oneffenheden van de huid te verwijderen (structuur) zonder dat het invloed heeft op de kleur. En natuurlijk ook andersom. Kleur en structuur hebben een verschillende frequentie en door in Photoshop in verschillende lagen te werken, worden die frequencies van elkaar gescheiden.
Er zijn veel verschillende manieren/gereedschappen om frequency separation toe te passen. Ik maak gebruik van het mixerpenseel voor de kleur en de huidtinten en de kloonstempel en het snelle retoucheerpenseel om de oneffenheden te verzachten. Het vereist enige oefening om tot een mooi resultaat te kunnen komen.
In de voor/na foto hieronder zie je aan de linkerkant van de schuifregelaar vóór de bewerking en aan de rechterkant het resultaat nadat frequency separation is toegepast. Ben je niet tevreden met het resultaat kun je de dekking verlagen tot een niveau dat voor jouw werkt.
Op een aantal foto’s van de gallery op deze pagina is frequency separation toegepast. Weet jij welke foto’s dat zijn?