Over Jack


Ik ben Jack van Dalen, sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw ben ik bezig met fotografie. In die tijd werden nog filmrolletjes gebruikt.  In het cultureel centrum leerde ik om in de donkere kamer zelf rolletjes te ontwikkelen en foto’s af te drukken. Fotografie is uitgegroeid van een hobby tot een hobby waar ik dagelijks mee bezig ben, met of zonder camera in de hand.

Van alles heb ik gefotografeerd: landschappen/natuur, dieren, insecten en planten (macro), mensen, architectuur, enz. In mijn ontwikkeling komen twee onderwerpen steeds meer centraal te staan: landschappen/natuur en portretten. Mens en natuur. Beiden fascinerend. Lieflijk, maar ook grillig.

Foto’s zet ik regelmatig om in zwart/wit omdat ik vind dat kleuren de aandacht kunnen afleiden van het onderwerp en het lijnenspel.

Fotoverbetering, uren, dagen en zelfs weken kan ik bezig zijn met één foto. Net zo lang tot hij is geworden wat ik in gedachten had. Ik ben tevreden als de foto mij blijft boeien, als ik ernaar kan blijven kijken, omdat hij mij op de een of andere manier raakt. Pas dan druk ik de foto af en kan hij deel uitmaken van een expositie. Niet het trucje, maar de beleving, daar gaat het om.